Mikrofalówka z podglądem termowizyjnym? Dlaczego nie!

Mikrofalówka termowizja

W Stanach Zjednoczonych zaprezentowano prototyp mikrofalówki z wbudowanym ekranem termowizyjnym, którą można obsługiwać za pomocą Smartfona. Doskonałe rozwiązanie dla osób często korzystających z tego urządzenia.

Mark Rober, były pracownik NASA, zaprezentował prototypową wersję swojego urządzenia – mikrofalówki z wbudowanym ekranem termowizyjnym. Teraz, podgrzewając jedzenie w mikrofali, będziesz wiedzieć, czy jest odpowiednio ciepłe w każdym miejscu.

Ekran LCD z podglądem umieszczony jest zamiast przedniej szyby w mikrofali. Działa jak typowe urządzenie termowizyjne, odpowiednimi kolorami informując nas, jaką temperaturę ma umieszczona w środku żywność. Bardzo prosty pomysł, który może ułatwić życie osobom często korzystającym z tego sposobu przyrządzania żywności.

Dodatkowo mikrofalówka ma współpracować ze specjalną aplikacją na naszym smartfonie. Dzięki ściągniętemu programowi będziemy mogli na żywo podejrzeć, jak wygląda rozkład temperatur w przygotowywanym jedzeniu, i zdalnie zmieniać program mikrofalówki (np. zwiększając czas lub temperaturę podgrzewania).

W sieci umieszczono także film, w którym autor prezentuje działanie urządzenia w praktyce:

Rober założył stronę, na której zbiera podpisy pod petycją sensowności swojego pomysłu, czym chce zainteresować przyszłych inwestorów. Jeśli chcecie poczuć się jak filmowy Predator i widzieć temperaturę swojej przyszłej „ofiary”, to zainteresujcie się tym projektem.

Michał Adamski

Niepoprawny pesymista, miłośnik wodnej fauny i gramatyczny nazista. Fanatyk filmów Sergio Leone, spaghetti westernów i ogólnie pojętego kina exploitation. Lubi nowe technologie, tenis, football amerykański oraz uwielbia poświęcać wolny czas na gry komputerowe, a w szczególności te, które już przekroczyły wiek pełnoletności.

Zobacz również:

  • Adam Celter

    nie no… czego to ludzie nie wymyślą :D fajna sprawa, ale czy bezpieczniejsza? termowizja w mikrofalówce… hmm, ciekawe czy to się uda :)

    Pozdrawiam!

  • Grzegorz Wczesny

    … nie, ponieważ mikrofale rozgrzewają jedzenie najpierw na powierzchni, następnie to ciepło rozgrzewa wnętrze potrawy… termowizja natomiast pokazuje promieniowanie podczerwone powierzchni, a nie wnętrza … więc pomysł można rozbić o kant stołu…. tak mi się wydaje…